VDA uit de cloud

Vda uit de Cloud

VDA uit de cloud

Microsoft is afgelopen jaren druk bezig met het interessant maken van de cloud. Daarbij wordt veel marketinggeld uitgegeven om met informatiebijeenkomsten, leaflets en rekentools klanten uit te leggen welke voordelen cloud kan bieden. Tevens vergeet Microsoft organisaties die afgelopen jaren zwaar hebben geïnvesteerd in perpetual licenties (en SA hebben afgesloten) niet, door cloud gebaseerde functionaliteiten in de software assurance te stoppen. Om een voorbeeld te noemen; Een klant mag een Windows Server licentie, wanneer deze met software assurance is aangeschaft, 2x gebruiken. Één maal in eigen datacenter + één maal op een server in Azure.

Cloud gebaseerde licenties zijn vaak user based subscripties waardoor het licenseren een stuk eenvoudiger is geworden.

Toch zijn er af en toe (licentietechnische) cases, waardoor cloud minder eenvoudig wordt. Een mooi voorbeeld hierin is het VDA recht binnen een Microsoft M365 (E3 of E5) licentie  per user.

 Indien het voor uw organisatie het meest gunstige scenario is om met meervoudige cloud producten van Microsoft te werken, zijn deze in bundelvorm middels Microsoft M365 af te nemen. Zo’n  bundel biedt een groot aantal functionaliteiten tegen een gereduceerd tarief. Eén van de functionaliteiten in de M365 bundel is Windows 10 Enterprise, die tevens het recht geeft op het gebruik van VDA. Omdat M365 een user based licentie is, zijn onderliggende functionaliteiten ook user based. Hier geldt een beperking voor het meegeleverde VDA gebruiksrecht. Voor het toekennen van VDA licentie uit de M365 bundel stelt Microsoft namelijk dat:

De gelicenseerde gebruiker de primaire gebruiker is van minstens één apparaat dat een onderliggend Windows 10 Professional (in meeste gevallen OEM) licentie heeft.

In de omgevingen met flexwerkplekken en waardoor geen primaire gebruiker is toe te wijzen of waar met Thin clients wordt gewerkt, volstaat een M365 per user niet. In voorliggende gevallen kan het volgende overwogen worden:

Office 365 ProPlus + EMS + Windows VDA

Welke licentie het beste aansluit op wensen, eisen en compliancy, is ook bij het invoeren van cloud gebaseerde licenties, per organisatie verschillend. OnnIT helpt organisaties om hier de juiste in keuze te maken.

Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder. Dit kan per telefoon op 0880-101010 of per mail op sales@onnit.nl